vrijdag 6 februari 2015

FlexBieb IJburg: Flex is belangrijker dan Bieb

Boeken kon je altijd al lenen in de Amsterdamse wijk IJburg. Van de buren natuurlijk, maar al snel na het opleveren van de eerste woningen in de boekenkas op het Joris Ivensplein. Daarna kinderboeken bij Lees je Blauw, in het Blauwe Huis. Lees je Blauw verhuisde, maar bleef boeken uitlenen.

Joris Vermeulen woont vanaf 2006 op IJburg. Hij is van origine literair vertaler en tekstschrijver, en richtte in 2012 bureau HOTPOT op, voor vernieuwende concepten en communicatietrajecten met een ideëel karakter. Toen zijn dochter hem in 2010 vroeg of er op IJburg eigenlijk een bibliotheek was, ging hij op zoek en vond Lees je Blauw. En hij vond Lees je Blauw een prachtig initiatief, maar ook een beetje beperkt. Lees je Blauw was namelijk alleen voor kinderen, was alleen op woensdag open en je kon er echt alleen maar boeken lenen. Niks mis mee, maar dus wel een beetje beperkt. Bovendien, de dichtstbijzijnde bibliotheekvestiging is een fors eind weg en voor het einde van 2015 zou er geen vestiging van de bibliotheek op IJburg komen.

Joris Vermeulen bedacht de FlexBieb: “Flex, omdat de FlexBieb meer moet zijn dan alleen maar een boekenuitleen. Je moet er ook leuke en interessante dingen kunnen doen. En ook Flex, omdat we de kosten kunnen drukken door gebruik te maken van de grote leegstand van winkel- en bedrijfsvastgoed op IJburg. Als wij flexibel zijn, en bereid om te verhuizen, vergroten we de kans dat we gratis of voor een lage huur van een ruimte gebruik kunnen maken.” Met dat concept op zak ging Joris Vermeulen aan de slag. Hij ging praten met de marktmeester van IJburg en de directeur van ViiA, de organisatie die op IJburg vrijwilligers ondersteunt. Hij ging langs bij corporaties en stadsdeel Amsterdam-Oost.

In de loop van 2012 vielen de puzzelstukjes in elkaar. Corporatie De Key wilde wel een leegstaande bedrijfsruimte voor de helft van de prijs verhuren. Een typische win-win: het pand stond al 7 jaar leeg en de FlexBieb zat (relatief) goedkoop. Gratis zat er niet in, want daar willen corporaties niet aan vanwege gedoe met de BTW en gevreesde waardedaling van hun vastgoed. Het stadsdeel zegde een bescheiden subsidie toe, waarvan de eerste maanden huur, gas en licht en andere rekeningen konden worden betaald.

Ook vrijwilligers meldden zich bijna als vanzelf. Een enkele oproep op www.halloijburg.nl en bij ViiA was genoeg om er zo’n 30 op de been te krijgen, die nu als ‘FlexBiebers’ door het leven gaan. Die namen naar een ontwerp van de vrouw van Joris Vermeulen, grafisch ontwerper Janine Jansen, met zijn allen de inrichting ter hand en regelden meubilair en computers. En boeken natuurlijk, die lang niet alleen als tweedehandsjes van de buren kwamen. Een fors deel van de collectie van de FlexBieb is geschonken door het Historisch Nieuwsblad, Lemniscaat en de Volkskrant.

In april 2013 was het zover: de FlexBieb opende de deuren. En niet alleen op woensdagmiddag. De FlexBieb is open van maandag tot en met zaterdag, van 12 tot 6 en op donderdag zelfs nog langer. Maar vooral: de FlexBieb is veel meer dan alleen bibliotheek. Er zijn lezingen en debatten, kinderen en volwassenen kunnen er naar de film en er is een jeugd filosofieclub. Stadsdorp IJburg gebruikt de ruimte geregeld oor een ouderwetse soos, er oefenen koren en er wordt vergaderd. Met de computers en kopieermachine erbij, noemt de FlexBieb zich voluit bibliotheek, leeszaal, internetcafé, copyshop en sociaal-cultureel Centrum.

We regelen de boel eigenlijk zonder echt te vergaderen”, zegt Joris Vermeulen. “Er zijn zo'n tien mensen actief in het regelen en organiseren van dingen, de rest zorgt er vooral voor dat we open zijn en dat de leden en andere bezoekers goed geholpen worden. We mailen elkaar, en regelen dingen. Het vrijwilligersrooster regelt zich dankzij de Google-agenda eigenlijk grotendeels vanzelf. Voor de punten op de rooster-i zorgt één medewerker. Vergaderen doen we echt weinig.”

Toen bleken dingen anders te gaan. In plaats van niet eerder dan eind 2015, ging de vestiging van de “echte” bibliotheek, van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam), al in maart 2014 open. “Maar toen liep het hier helemaal niet onmiddellijk leeg. De IJburgse vestiging van de OBA richt zich uitsluitend op kinderen, en eerlijk gezegd konden we er daar wel een paar van missen. Het was hier soms echt overvol”, vertelt Joris Vermeulen. “Hooguit inspireert de opening van dit filiaal ons tot een nieuwe invulling van het Flex uit FlexBieb. Weg hoeven we hier voorlopig niet, er staat nog genoeg leeg op IJburg. Dus nu wordt flex vooral flexibel inspelen op de wensen en behoeften van IJburgers, onze leden voorop.”

Alhoewel, leden? De FlexBieb wordt officieel bestierd door een stichting, dus echte (verenigings)leden zijn het niet. Maar ze zijn met ruim 1500, waarvan 500 volwassen en dus betalend. Levert met een tientje contributie per jaar toch weer 5000 euro op. Met de subsidie van het stadsdeel, de bijdragen van de corporaties en inkomsten uit zalenverhuur is het voorlopig genoeg om de boel draaiende te houden. “Maar een vetpot is het niet, en iedereen doet het naast zijn werk”, zegt Joris Vermeulen. “En dan is het soms wel veel gevraagd als deze of gene ambtenaar wil overleggen in het kader van de subsidiebeschikking. Of wanneer we samenwerken met de bibliotheek, waar iedereen wordt betaald, het er niet even naast doet en toch echt meer tijd voor dit soort zaken heeft.”

Hoe het verder gaat? “Zo lang er voldoende mensen komen, we het leuk blijven vinden en er genoeg geld binnenkomt om het allemaal te betalen, gaan we er mee door. Volgende stap is de oprichting van een nieuwe stichting, FlexBieb IJburg, met een bestuur met uitsluitend IJburgers, maar liefst zeven actieve leden groot. Een volgende fase, waarin het initiatief minder van mij en maar van anderen afhankelijk wordt,” zegt Joris Vermeulen. “En dat is wel zo goed.”



1 opmerking: