donderdag 20 september 2012

Seats2Meet: betalen met wat je kunt

Vrijwel anoniem weggestopt aan het randje van Hoog Catharijne zit Seats2Meet. Je kunt er zowel via het winkelcentrum binnen, als buitenom via het Moreelsepark. In beide gevallen word je geconfronteerd met een bescheiden naambordje, tussen andere bescheiden naambordjes. Het had net zo goed het kantoor van een gezelschap boekhouders kunnen zijn, of van een stel civiel ingenieurs. Zelfs nog wanneer je de lift uitkomt, is het allemaal degelijk, op het saaie af. Maar eenmaal bij de receptie ontvouwt zich voor je oog een mierenhoop van mensen die aan lange tafels achter laptopjes zitten te werken. Niet echt in stilte, want een licht geroezemoes gonst door de ruimte. Maar stil genoeg om geconcentreerd driftig tekst te produceren.

Zelf doen
De avond voor mijn bezoek had ik gereserveerd. Gelukkig maar, want er was nauwelijks plek om aan te schuiven met mijn eigen laptopje. Bij het reserveren werd me gevraagd aan te geven wat mijn expertise was. Want werken bij S2M kost dan misschien geen geld, je betaalt wel. Met je expertise, je sociaal kapitaal. Op de site kun je per locatie zien welke kennis er op welk moment van de dag aanwezig is.
Het concept van S2M is simpel. Wie in zijn eentje wil komen werken, reserveert en betaalt geen cent. Wie wil komen vergaderen, betaalt voor alles wat hij gebruikt. Maar ook niet meer dan dat, een beetje het easy-jet model. Kom je met 11 mensen vergaderen, dan betaal je voor 11 stoelen, ook als je in het zaaltje zit waar je met 14 mensen terecht kan. En vervolgens betaal je voor alles wat je gebruikt, van een kopje koffie tot de beamer. Aantrekkelijk voor klanten is dat je tot 24 uur van te voren kunt annuleren. Je kunt ook van alles en nog wat bij- of afbestellen, nadat je hebt geboekt, zonder dat mensen bij de receptie chagrijnig worden. Want je doet het zelf.

Help ontmoeten
S2M komt voort uit de klassieke zalenverhuur, vertelt Vincent Ariens, community manager bij Seats2Meet.com. “De oorsprong ligt bij Meeting Plaza, dat bijvoorbeeld op het centraal station van Utrecht zalen verhuurt. Die markt raakte verzadigd, klanten werden kleiner en hadden dus kleinere behoefte aan vergaderruimte en met de crisis raakte het geld op. Diezelfde crisis maakte ZP-ers, mensen die voor zichzelf werken en dus met anderen. Zij werken alleen, willen anderen ontmoeten die ook alleen werken en soms juist met elkaar aan de slag. Precies in die behoefte voorziet S2M.”

Betalen met Sociaal Kapitaal
ZZP-er is een term die ze bij S2M overigens liever niet gebruiken, omdat hij vooral tot uitdrukking brengt wat mensen niet zijn. En ze vinden het ook een beetje zielig, alsof er niemand voor ze wil werken. S2M zegt ZP-er en dat staat voor Zelfstandige Professional. Zo zijn wel meer dingen net anders. Want als de lunch gratis is, wie betaalt hem dan? Het is maar welke kosten je maakt en aan welke klanten je ze in rekening brengt, stelt Ariens. “Wij bieden mensen die willen vergaderen een op maat gesneden arrangement, want dat kunnen ze zelf samenstellen. Er zijn weinig risico’s aan verbonden, want ze kunnen tot 24 uur van te voren afzeggen. En als ze komen, vergaderen ze in een inspirerende omgeving, waar veel mensen al aan het werk zijn, die ze ook nog bij hun eigen activiteit kunnen betrekken. De vergaderaars betalen de rekening van de sfeer en de lunch voor de aanwezige ZP-ers, maar daar krijgen ze dan ook echt wat voor terug. Omdat we ons geld stoppen in een goede website, waar je makkelijk kunt reserveren en geen reclame maken, kunnen we de vergaderaars een aanvaardbare prijs bieden. Mensen die komen werken, betalen met hun sociaal kapitaal en met hun gebruik van social media. Zij laten via twitter weten dat ze bij ons werken en wat ze bereiken. En zo regelen we onze marketing.”

Synergie
De samenwerking tussen de aanwezige ZP-ers ontstaat, maar is nog niet in beeld gebracht. Wel ziet Ariens regelmatig bekende gezichten, maar dat maakt de synergie nog niet meetbaar. Het idee werkte bij de ZP-er die bij S2M regelmatig aanschoof om te werken aan een boek over hoe Nederland online werkt. Toen het af was, kon de boekpresentatie gratis plaatsvinden in de grote vergaderruimte van S2M, onder de voorwaarde dat alle aanwezige ZP-ers kunnen deelnemen. Nu heeft de auteur een trainingsbureau en maakt op zijn beurt, maar nu tegen betaling, gebruik van de faciliteiten van S2M.
Als het gaat om synergie kunnen nog wel slagen in worden gemaakt. Ariens: “We kunnen de techniek nog beter in zetten om mensen met elkaar in contact te brengen. Je weet wel welke kennis er waar in huis is. Maar mensen wijzen op andere nieuwe mensen, of de weg wijzen naar beschikbare kennis elders, dat kan allemaal nog beter. Iets anders waar we wel over nadenken zijn manieren waarop mensen elkaar hier kunnen vergoeden voor bewezen diensten. Kunnen we geen alternatieve valuta in het leven roepen, of gebruik maken van renminbi’s? Als je zoiets bedenkt, steekt de Nederlandse Bank onmiddellijk zijn vinger op.”

Alternatief
Het S2M-concept is inmiddels op 42 verschillende plekken in Nederland uitgerold. Veelal in een franchise-vorm; inspired by. Ook nu, midden in de crisis, breidt het aantal plekken zich uit. Juist de crisis creëert een behoefte aan flexibele vergaderruimte én plekken voor ZP-ers. Het concept leent zich ook voor die twee mensen die elkaar bij S2M ontmoetten en samen een bedrijf startten, zegt Ariens. “Ze zijn nu met z’n zevenen, doen aan website ontwikkeling, werken bij klanten of een S2M-plek. Maar één keer in de twee weken huren ze hier een ruimte om letterlijk samen te werken.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten