vrijdag 26 april 2013

ACTA-gebouw: zoeken naar een optimale taakverdeling


Het oude ACTA-gebouw is natuurlijk een lelijk gebouw. Dus wat dat betreft was het een prima idee van woningbouwcorporatie De Alliantie om het te kopen, te slopen en iets anders te bouwen. Alleen gooide de crisis roet in het eten. Als je verwacht dat niemand je nieuwe woningen gaat kopen, dan laat je dat lelijke gebouw voorlopig maar even staan. Maar wat moet je er dan mee? Studentenhuisvesting!

De stichting Tijdelijk Wonen Amsterdam (TWA) werd opgericht, een aannemer ingehuurd, een verbouwing uit de grond gestampt en studenten aan het werk gezet. Wie minimaal 48 uur kwam klussen, kreeg een kamer in het nieuwe pand en 10% korting op de huur, zo lang hij er woont. En wie meer kluste kreeg ook meer korting. Om de kosten laag te houden, werd gekozen voor een minimale verbouwing. Wat het nog deed, moest blijven, wat weg moest, werd gesloopt, en wat nodig was werd op een minimaal afwerkingsniveau geïnstalleerd. De opening was in september 2012.

Zelf Doen kost heel veel tijd
Het beheer werd aan de studenten overgelaten, met enige ondersteuning van STW Nederland BV. Vanwege de overweldigende hoeveelheid tijd die dat allemaal kostte, trad het eerste bestuur al snel af. Een volgende lichting studenten nam de fakkel over, zij het onder andere voorwaarden. Fleur Eymann is één van die studenten. “Alles in zelfbeheer, dat is echt te veel voor een studentenbestuur van maar een paar mensen. Want het beheer van 460 studenten woningen is natuurlijk een zware klus. De huur moet worden geïnd, nieuwe huurders gezocht, het onderhoud moet worden geregeld en er moet natuurlijk het nodige toezicht worden georganiseerd. En ondertussen moet er wel worden gestudeerd. Dus toen het allemaal te veel werd, is STW Nederland BV bereid gevonden om op te treden als bestuur van de Stichting Tijdelijk Wonen Amsterdam. STW Nederland BV is een club van vier voormalige bestuurders van STW (Stichting Tijdelijk Wonen), die veel ervaring en kennis hebben van het tijdelijk transformeren van kantoorruimte naar woonruimte voor jongeren. Samen met drie anderen vorm ik nu het Studentenbeheer van ACTA, en voor ingewikkelde zaken kunnen we terugvallen op STW Nederland BV. Dat is wel zo fijn.”

Terugkijkend moet worden geconstateerd dat de Alliantie de studenten misschien wel een beetje heeft laten zwemmen. Volgens Eymann heeft de Alliantie die conclusie zelf ook getrokken. “Al zou je ook kunnen zeggen dat iedereen zich wel een beetje heeft vergist in de mogelijkheden van studenten om zo'n groot pand te beheren. Hoe het ook zij, de Alliantie vindt het prima dat een partij als STW Nederland BV in het gat is gesprongen, het is in overleg met hen gebeurd. STW Nederland BV levert de ondersteuning die wij als studenten nodig hebben, en die de Alliantie niet in huis heeft. Zij beperken zich nu tot het zijn van betrokken eigenaar. Want het moet gezegd, als we iets willen doen in of met het gebouw, stuit dat bij de Alliantie eigenlijk nooit op bezwaren. Zo zijn ze dan ook wel weer.”

Do It Yourself Plus
Het beheer van ACTA is daarmee Do It Yourself Plus. Het Studentenbeheer bestaat uit vier mensen, die samen verantwoordelijk zijn voor communicatie, administratie, technisch onderhoud en sociaal beheer. Het technisch onderhoud bevat natuurlijk het klein onderhoud en wordt gedaan door een aantal studenten uit het ACTA-gebouw. Het sociaal beheer is een ingenieus systeem waarvoor alle 28 woongroepen een eigen beheerder hebben. Natuurlijk moeten de bewoners keuken en sanitair zelf schoon houden, maar als dat niet loopt, moet de beheerder optreden. En zo ook bij fietsen op de gang, het moedwillig af laten gaan van het brandalarm of over het balkon gooien van afval. Zachtzinnig gaat het niet, duidelijk is het wel: het systeem voorziet in boetes die kunnen oplopen tot € 40. Nog nooit is iemand uit zijn kamer gezet, maar een goed gesprek heeft al wel meermalen plaats gevonden.
De Plus van het Do It Yourself bestaat uit STW Nederland BV, die de zorg dragen voor de financiën en het beheer daarvan, formeel verantwoordelijk zijn en de beherende studenten met advies terzijde staan. En voor het groot onderhoud en andere technische zaken waar de studenten de kennis of vaardigheden niet voor in huis hebben, wordt een beroep gedaan op de aannemer die het pand ook verbouwde.

Maar weinig mensen vertrekken zomaar, vertelt Eymann. “Iedere maand gaan er wel een paar mensen weg, maar er staat nooit echt iets leeg. De kamers zijn niet duur, van € 285 voor een kamer van 11 m2 tot € 450 voor een kamer van 25 m2. Menigeen laat bij het tekenen van het huurcontract weten het ver weg te vinden en op zoek te gaan naar een kamer in het Centrum, maar al gauw voelen mensen zich zo thuis dat ze besluiten te blijven.” Nieuwe huurders vinden is geen probleem: de wachtlijst telt meer dan 400 namen. Wanneer ergens een kamer leeg komt, worden er hospiteeravonden georganiseerd. Want het moet wel klikken tussen de zittende bewoners en nieuwe huurder. Eymann: “Natuurlijk, een half uurtje langs komen is een oppervlakkige indruk, maar beter is er niet. Mensen willen toch graag weten met wie ze keuken, toilet en douche gaan delen.”

Net zo gemeenschappelijk als je zelf wilt
Een rondgang over de vier woongroepen op de achtste verdieping, leert dat iedere groep het beheer op eigen wijze invult. Is de ene keuken een klassieke studentenbedoening, in de volgende kunnen bewoners echt heel veel van elkaar hebben. Maar die hebben dan ook afgesproken dat er in de keuken mag worden gerookt. In een derde keuken klinkt duistere gothic muziek, maar ziet het fornuis er blinkend uit. Net als de bewoners.
Inmiddels is een bewonerscommissie opgezet en een feestcommissie. De bedoeling is om samen met Urban Resort, die ook een deel van het pand huren, een ruimte te maken om feesten te organiseren. Geklust wordt er ook nog steeds. Gemeenschappelijke ruimtes worden naar eigen inzicht geschilderd, gesponsord door het Studentenbeheer.

De activiteiten beperken overigens zich niet tot het gebouw. Onlangs is een project opgestart waar de bewoners van het ACTA gebouw, in samenwerking met buurtbewoners, een prachtige eetbare tuin ontwerpen en onderhouden aan de oostkant van het gebouw. En daar is natuurlijk ook een facebookpagina over, waar je de activiteiten kunt bijhouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten